Slik går du frem for å svanemerke et bygg

Skal dere bygge nytt og vurderer å svanemerke? Her får dere oversikt over hva som kreves, og når det er viktig å gjøre hva.

Trapp med gangetabellen på Sydskogen skole.
Både boliger, kontorbygg, barnehager, skoler, omsorgsbygg med mer kan sertifiseres med Svanemerket. Her er tips til hvordan dere kommer i gang. Foto: Miljømerking

Kom i gang tidlig – det sparer både tid og penger

Vil dere svanemerke et bygg? Da gjelder det å være tidlig ute. Flere av kravene må være oppfylt allerede før byggestart. Derfor er det lurt å sette seg inn i dem så tidlig som mulig – det kan spare dere for både tid, krevende endringer og ekstra kostnader senere.

For å bli svanemerket må et nybygg oppfylle 43 obligatoriske krav. Kravene dekker hele byggets livssyklus – fra energibruk og materialvalg til innemiljø og byggeprosess. I tillegg skal nybygget også oppfylle en lang rekke poengkrav. Det er krav om at bygget, alt etter bygningstype, oppnår minst 24-28 poeng av 64 mulige.

For svar på ofte stilte spørsmål se seksjonen “Spørsmål og svar” nederst på siden.

Dette bør dere sette dere godt inn i tidlig i prosessen:

Ta kontakt med oss

Vi bistår potensielle kunder og pågående byggeprosjekter med alle spørsmål som skulle dukke opp underveis. Hvis dere har spørsmål til kravene våre eller prosessen videre er det bare å ta kontakt! Vi kan også delta på møter for å forklare hva det innebærer å svanemerke et bygg.

Boliger og kontorbygg

Bjørn Olav Aarø Strandli

markedsansvarlig

+47 47705752bos@svanemerket.dev05.dekodes.no

Skoler, barnehager, omsorgsbygg

Tormod Lien

seniorrådgiver anskaffelser

+47 92837959tl@svanemerket.dev05.dekodes.no

Miljøfaglige spørsmål

Anita Spjøtvold

miljørådgiver

+47 93095756asp@svanemerket.dev05.dekodes.no

Sende inn søknad

Hvis det har blitt bestemt at nybygget skal svanemerkes kan dere allerede nå sende inn en søknad. En søknad skal gjerne sendes inn ila overgangen til detaljprosjektering, men ikke etter at grunnarbeidet er kommet i gang.

Det er vanlig at byggherre stiller krav om at bygget skal bli svanemerket i kontrakten med utførende entreprenør. Da er det som regel entreprenøren som står som lisenssøker og har ansvar for søknad, avgifter og dokumentasjon.

Søknaden sendes inn i Nordic Ecolabelling portal.  

Hvor mye koster det å svanemerke et bygg?

Søknadsavgift og lisensavgift fastsettes etter dialog med dere. Avgiftene vil være avhengig av byggenes likhetsgrad og byggevolum.

Tildeling av saksbehandler og dokumentasjon av at kravene er oppfylt

Få dager etter at søknaden er sendt inn, vil lisenssøker få en e-post med bekreftelse på at søknaden er mottatt og tildelt saksbehandler. Saksbehandler vil følge og støtte dere gjennom hele søknadsprosessen. Saksbehandler er en av våre miljørådgivere i byggteamet. Lisenssøker har mulighet til å kommunisere direkte med saksbehandler om spørsmål til våre krav, både før og under byggeprosessen.

Dere må levere dokumentasjon som viser at kravene er oppfylt. Saksbehandler vurderer dokumentasjonen som blir sendt inn av prosjektet og besøker byggeplass for å kontrollere at prosjektet følger kravene.

Innvilget lisens: Markedsfør deres bygg som Svanemerket

Når all dokumentasjonen er godkjent og prosjektet ferdigstilt, vil dere få lisens som bevis på at prosjektet er svanemerket. Hvis dere får innvilget lisens kan dere markedsføre deres bygg med det mest kjente miljømerket i Norden.

Her kan du lese retninglinjene for bruk av Svanemerket, se hva dere kan si om deres svanemerkede bygg og få tips og inspirasjon til merkebruk.

Spørsmål og svar