Svanemerkets krav til hoteller og andre overnattingssteder

Svanemerkede hoteller og andre overnattingssteder har lavt energiforbruk, bruker kjemikalier med lav miljøbelastning, og arbeider aktivt med å minske avfallsmengdene og vannforbruket.

5 minutter om Svanemerkets krav til hoteller og hva det innebærer i praksis

Produktgruppen omfatter alle typer hoteller og overnattingssteder – både med og uten restaurant og/eller konferansefasiliteter. 

En svanemerket virksomhet skal oppfylle ambisiøse miljøkrav og har tatt et helhetsgrep om miljøarbeidet knyttet til energi, vann, mat, avfall, biologisk mangfold, kjemikalier og innkjøp. Virksomheten skal arbeide strukturert og aktivt med å redusere sitt forbruk av ressurser og optimere driften.

Kravene omfatter blant annet:

  • Grenseverdi til energiforbruk.
  • Forbud mot fossil olje eller gass til oppvarming.
  • Energi- og CO2-reduserende tiltak for å begrense klimabelastningen
  • Grenseverdi til vannforbruk.
  • Vannreduserende tiltak, som sikrer effektiv bruk av vann.
  • Grenseverdi til restavfall.
  • Effektiv kildesortering, for å sikre mulighet for materialgjenvinning og utnyttelse av ressurser.
  • Forebygging av matsvinn.
  • Forbud mot engangsartikler i daglig servering.
  • Strenge miljøkrav til engangsartikler for catering, take away og fast food.
  • Servering av mat med fokus på miljø og bærekraft
  • Servering av en høy andel økologisk mat og drikke.
  • Sikring av at naturmangfoldet i hotellenes uteområde forbedres
  • Bruk av miljømerkede produkter til daglig rengjøring, oppvask og tekstilvask for å begrense uønskede kjemikalier.
  • Bruk av en rekke miljømerkede produkter og tjenester.
  • Opplæring av de ansatte, så alle blir engasjert i miljøarbeidet.

Hva koster det?

Vil du vil vite mer om miljøsertifisering med Svanemerket?

Ta kontakt, så hjelper vi deg. Oppgi gjerne hvilket produkt du vurderer å miljømerke med Svanemerket.

Bjørn Olav Aarø Strandli

markedsansvarlig

+47 47705752bos@svanemerket.dev05.dekodes.no