60 prosent av alle klær er laget av syntetiske materialer – eller plast, om du vil.
60 % av fibrene til klær er laget av syntetiske materialer som polyester, akryl, nylon, elastan, lycra osv. Slike materialer er ofte billige å lage, og de kan ha ulike ettertraktede egenskaper. For eksempel at de er lette og lettstelte, gir god stretch, tørker fort, ikke blir krøllete, transporterer svette godt, er vanntette etc.
I en del tilfeller kan naturlige tekstilfibre som ull, lin og bomull erstatte syntetiske tekstiler. Dette er jo fornybare og derved mer bærekraftige råvarer, gitt at de produseres på en bærekraftig måte. Men det er vanskelig å se for seg tekniske klær som allværsjakker og regntøy uten bruk av syntetiske materialer.
Vi må få ned forbruket av klær
Vi har et enormt forbruk av klær. Hver eneste av Europas 742 millioner innbyggere kjøper for eksempel 26 kilo tekstiler i året (Kilde: se under).
Den verdensomspennende industrien som dekker dette enorme forbruket legger beslag på store naturressurser og krever mye energi, vann og kjemikalier. Vi har også sett at de ansatte som produserer klærne våre noen ganger har svært dårlige arbeidsforhold.
Derfor er det utrolig viktig å redusere forbruket vårt av klær. Det vil bidra til å redusere mengden mikroplast. Samtidig vil forbruksreduksjon bidra til å løse de andre utfordringene klesindustrien fører til.
Når du først skal kjøpe noe: Velg produkter som kan dokumentere at de er produsert med omtanke for natur og miljø. Velg klesplagg med god kvalitet. Da kan du bruke dem lenge, og unngår å kjøpe nytt hele tiden.
Og når du har kjøpt et klesplagg – ta vare på det. Vask bare klærne når det virkelig trengs, og reparér dem når det er mulig.