Nei, all plast er ikke like ille. Problemet med plast i verden er at det produseres alt for mye og at den havner på feil sted – ute i naturen – i stedet for å bli samlet inn og brukt igjen.
Når vi ser på plastforsøplingen til lands og ikke minst til vanns, og kjenner til både plastens klimabelastning og mikroplastproblematikken, er det fristende å ty til det som kan virke som en enkel løsning: Vi forbyr det!
Men i mange tilfeller er plast et godt materiale å bruke i emballasje, i mobiler og laptoper eller i flasker for vann eller sjampo. Plast er lett å forme, den tåler fuktighet og den er ganske lett. Plastemballasje kan sikrer at produktene holder god kvalitet helt fram til forbruker, og kan bidra til å redusere matsvinn, for eksempel. Andre materialer til emballasje, som glass eller papp, har ofte et solid klimafotavtrykk og kan gi mer svinn.
Svanemerket mener at plastforsøpling, spredning av mikroplast og kjemikaliebruken i plast er viktige miljøproblemer vi må finne gode, bærekraftige løsninger på. Miljøkravene vi stiller reduserer mengden plast som brukes, de bidrar til økt bruk av fornybare råvarer til plast og ikke minst regulerer de svært strengt hva slags kjemikalier som kan brukes i svanemerkede produkter. Vi stiller også krav til god avfallssortering slik at brukt plast skal havne i retursystemene og bli brukt igjen (noe som reduserer behovet for å lag ny plast).