EU Green Deal, EUs grønne giv på norsk, er en helhetlig strategi som skal gjøre EU til det første klimagassnøytrale kontinentet innen 2050. Planen skal sikre et mer bærekraftig og konkurransedyktig næringsliv.
Hva er EU Green Deal
EU Green Deal ble lansert i 2020, og er en plan for å gjøre Europa mer bærekraftig innen 2050 og redusere utslippene av klimagasser med minst 55 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990 nivå. Planen inkluderer alle sektorer i økonomien, inkludert investeringer, produksjon, forbruk og utvikling av teknologi. Den er utformet for å håndtere de utfordringene som klimaendringer og tap av biologisk mangfold bringer med seg, samtidig som den sikrer en rettferdig og bærekraftig overgang til en grønn økonomi.
Strategien vil kreve en omfattende omlegging av energisystemet, med en betydelig økning i bruken av fornybar energi, energieffektiviseringstiltak og elektrifisering av sektorer som transport og oppvarming. Overgangen til en mer sirkulær økonomi står sentralt i planen, og der ressurser brukes mer effektivt gjennom resirkulering og gjenbruk.
Mål for EUs Green Deal
Målet med EUs Green Deal er å demonstrere at bærekraft kan være lønnsomt og at økonomien kan vokse, selv uten å bruke mer ressurser fra naturen. En mer sirkulær økonomi vil bidra til å redusere avfallsmengden og begrense skader på miljø forårsaket av produksjon og forbruk. Det er også et mål å bevare og gjenopprette Europas natur og biologiske mangfold, inkludert skogplanting og beskyttelse av økosystemer.
EUs Green Deal er ikke bare et miljøinitiativ, men også en økonomisk strategi for å sikre at Europa er rustet til å konkurrere i en verden der bærekraft og klima blir stadig viktigere. Den har som mål å skape grønne arbeidsplasser, stimulere til økonomisk vekst og forbedre livskvaliteten for europeiske borgere.
Bærekraftige produkter
I mars 2022 la EU-kommisjonen frem et forslag til en økodesignforordning, en utvidelse av økodesigndirektivet fra 2009, med krav til mer miljøvennlig design og energibruk for produkter. Det nye forslaget for økodesign (ecodesign) er et rammeverk med krav til hvordan en rekke ulike produkter skal lages for å gjøre produktet mer sirkulært, sikre energieffektivitet og minimere miljøbelastning. Økodesignforordningen vil sette krav til alle varer som selges på det europeiske markedet, med unntak av mat, medisin og dyrefôr.
Svanemerket er et utmerket verktøy for økodesign. Nordens offisielle miljømerke tar hensyn til alle funksjonene som økodesignforordningen har som mål å forbedre.
EUs taksonomi
EUs taksonomi er et rammeverk for å etablere felles definisjoner og kriterier for å identifisere økonomiske aktiviteter som er bærekraftige. Det skal fremme investeringer i bærekraftige prosjekter og sikre at finansielle produkter og tjenester er mer transparente og pålitelige når det kommer til klima og miljø.
Byggesektoren er en av de områdene som EU vier stor oppmerksomhet gjennom taksonomien. Med Svanemerket får byggherrer et konkret verktøy for praktisk miljøarbeid som også strukturerer arbeidet med EUs taksonomi.
Kjemikaliestrategi – en giftfri hverdag
Kjemikaliestrategien til EU, som ble publisert 14. oktober 2020, er en del av planen for nullforurensning. Målet er å beskytte både mennesker og miljøet mot skadelige kjemikalier, blant annet PFAS. En sentral del av strategien er å utvikle kriterier for hva som er trygge og bærekraftige kjemikalier (til bruk i, blant annet, byggevarer og kosmetikk).