Klær og andre tekstilprodukter
Det er enkelt å gi seg selv og egne produkter et grønnlig skjær. Noen produsenter er rundhåndet med å beskrive den miljømessige fortreffeligheten til egne produkter. Det er ikke lett for en forbruker å vite hvilke produkter som faktisk er mer miljøvennlige enn andre.
2/3
sier det er viktig for dem å velge mer miljøvennlig innenfor produktområdet klær og interiørtekstiler
2/3
sier det er krevende å finne produkter som er gode miljøvalg innenfor produktområdet klær og interiørtekstiler
77%
sier de ville valgt et Svanemerket alternativ hvis det var tilgjengelig når de skal kjøpe klær og interiørtekstiler gitt samme pris og utseende.
Dette kan du si om svanemerkede tekstiler
- Fibertypen er økologiske, resirkulerte eller baserte på fornybare råvarer som oppfyller spesifikke miljøkrav.
- Svanemerkede tekstiler overholdelse av FNs konvensjoner for arbeidsrettigheter (ILO).
- Kvaliteten på tekstilet er testet grundig av Nordens offisielle miljømerke, blant annet dimensjonsendring, fargeekthet og slitestyrke.
- Samtlige kjemikalier som inngår i produksjonen er undersøkt for miljø- og helseegenskaper. Svanemerket forby tilsetning av stoffer som er kreftfremkallende, som kan skade vår reproduksjonsevne eller arvemateriale. Dette utelukker også halogenerte flammehemmere, fluorstoffer og antibakterielle tilsetninger, nanopartikler inkludert.
- Svanemerket forsikrer også at produksjonsmetoden er gjort med den beste teknologien tilgjengelig(BAT), som vil si at tekstilet er utviklet med effektiv bruk av vann og energi, eller egenproduksjon av solenergi i tekstilproduksjonen.
- Et svanemerket tekstilprodukt til barn er nøye undersøkt for miljø- og helsemessige egenskaper og en forsikring om at riktig kjemikalier kan brukes i produktet. Det er bl.a. forbud mot bruk av stoffer som er kreftfremkallende, eller som kan skade arveanlegget eller reproduksjonsevnen vår, samt forbud mot halogenerte flammehemmere, fluorstoffer og nanopartikler.
- Svanemerket gjennomgår de miljø- og helsemessige egenskapene i alle fyllmaterialer, metall, gummi og plast i produktet.
- For tekstiler bestående av bomull må minst 50 % være økologisk bomull eller 100 % skal være bomull som etterlever standarder for begrenset pesticidforbruk (IPM-bomull).
- Produktet er nøye vurdert for sikkerhet, funksjon og kvalitet.
- Svanemerket stiller strenge krav til høy andel av fornybare og/eller resirkulerte materialer innen tepper og gulvbelegg
- Miljø- og helsemessige egenskaper ved kjemikaliene som brukes i produksjonen. Blant annet er det forbud mot stoffer som er klassifisert som kreftfremkallende, kan skade vår reproduksjonsevne eller kan skade arvematerialet i kroppens celler. Det er også forbud mot bruk av nanopartikler og antibakterielle tilsetninger.
- Produktet er nøye vurdert for energieffektiv produksjon eller bruk av Best Available Techniques (BAT)
- Hele livsyklusen til produktet er vurdert, dette inkluderer også grenser for emisjoner til luft (gjelder produkter som ikke har tekstilbakside)
- Funksjon- og kvalitetstestet
- Svanemerket forbyr evighetskjemikalier som er skadelig for inneklimaet, også kjent som PVC
Hvem kan markedsføre svanemerkede tekstiler?
Produsenter & merkevareeier
Kun produsenter og merkeeiere med produkter eller tjenester som har oppnådd sertifisering med Svanemerket kan bruke Svanemerket i sin markedsføring.
Forhandlere
Forhandlere kan bruke Svanemerket i butikk, på nett og i markedsføringsmateriell for å fremheve Svanemerkede produkter. Svanemerket kan kun vises i forbindelse med sertifiserte produkter.
Dette kan du si om ulike fibertyper
- Produksjon av bomull krever store mengder vann og kjemikalier, og tar opp svære landarealer.
- Svanemerket tillater kun bruk av 100 % økologisk eller resirkulert bomull i svanemerkede klær og tekstiler. Dette bidrar til å fremme fremme bærekraftig landbruk og redusere miljøpåvirkning.
- Det er ikke lov med genmodifisert bomull i svanemerkede tekstilprodukter.
- Svanemerket regulerer bruken av sprøytemidler i linproduksjon ved å kreve at bare de midlene som er tillatt i EU, kan brukes
- I tillegg må produsenten rense røytevannet og ta prøver som viser 95 prosent reduksjon av mengden lin-fibre i vannet. Dette er viktig for å ta vare på de lokale vassdragene rundt produksjonsstedet.
- Ull fra både sau, kamel, alpakka og geit kan brukes i svanemerkede klær, mens angora ikke er tillatt.
- Ulla som brukes i svanemerkede klær, må enten være økologisk, resirkulert eller det må dokumenteres at ulla ikke inneholder en lang rekke insektmidler.
- Ulla i svanemerkede klær må være mulesing-fri.
- Ullvaskemidlene som brukes i produksjonen, må være lett nedbrytbare, og dette må produsenten dokumentere med en test.
- Vaskeriet må også teste utslippsvannet for å sjekke at det ikke inneholder for mye ullfibre og annet som etter hvert ødelegger oksygenbalansen i det lokale vassdraget (dette kalles COD: «chemical oxygen demand»).
- PH-verdien (surheten) i vaskevannet må også sjekkes, og temperaturen på vannet skal ikke være høyere enn 40 grader – også dette for å beskytte livet i de lokale vassdragene.
- Mange foretrekker ull som kan vaskes på 40 grader.
- For at dette skal være mulig, må ulla gjennomgå en behandling som gjør at den ikke tover seg.
- For svanemerkede ullplagg er det ikke tillatt å bruke den tradisjonelle superwashmetoden (klor-hercosett), der ulla behandles med klor og belegges med plast.
- Produsenten må dokumentere at stoffet ulla eventuelt belegges med, er nedbrytbart. Det betyr at det ikke vil føre til utslipp av mikroplast.
«Miljøvennlig» klær?
Ingen klær er miljøvennlige. All klesproduksjon belaster natur og miljø, og derfor gir det aldri mening å bruke ordet «miljøvennlig» om klær.
Men noen produkter belaster natur og miljø mindre enn andre. Det gjelder for eksempel svanemerkede klær, som har dokumentert at de oppfyller alle kravene vi stiller til klær og andre tekstiler, og derfor helhetlig sett er gode miljøvalg.
Skjerpede krav til sosiale forhold
Produksjonsstedene for svanemerkede tekstiler skal overholde FNs arbeidsrettighetskonvensjoner (ILO), som forbyr blant annet tvangsarbeid, barnearbeid og diskriminering, og som stiller krav til lønn og arbeidstid. Svanemerket foretar også inspeksjonsbesøk på alle produksjonssteder, uavhengig av hvor de befinner seg i verden.
Les mer her