Svanemerket forbyr bruk av fluorstoffer (PFAS). Det gjør det enklere for deg å unngå «evighetskjemikalier» i klær, matemballasje, bakepapir, møbler og skismøring.
Hva er fluor?
Fluorstoffer er en svært bred betegnelse for alle kjemikalier som inneholder grunnstoffet fluor. Vi finner ulike fluorforbindelser overalt i naturen. For eksempel får vi i oss små mengder av såkalt uorganisk fluor fra drikkevann og mat.
Hva er PFAS?
Det finnes veldig mange fluorstoffer. En gruppe av disse kjemikaliene vi er særlig bekymret for, kalles PFAS: perfluorerte alkyl-stoffer. Kanskje har du sett forkortelsene PFAS, PFOA eller PFOS? De er del av den samme, store gruppa fluorstoffer. Det finnes i alt 6000 PFAS-stoffer i omløp.
De har til felles at de brytes svært sakte ned. Derfor blir de ofte kalt «evighetskjemikalier». PFASene hoper seg opp i kroppen, og kan forstyrre immunforsvaret og dempe virkningen av vaksiner. Disse kjemikaliene kan også skade fosterutviklingen, gir økt risiko for kreft, nedsatt sædkvalitet, hormonforstyrrelser og fedme.
Hvorfor er det fluor i ting?
De organiske, fluorerte stoffene (PFASene) avviser vann og fett. Derfor brukes de i mange produkter vi gjerne vil at skal tåle vann og annen fuktighet godt. Dette gjelder for eksempel møbler, allværsjakker og andre klær, interiørtekstiler, matpapir, bakepapir, maling, stekepanner og andre kokekar, og i impregneringsmidler til klær og sko. Fluor blir også ofte brukt i skismøring som skal gi god glid.
Det produseres ikke PFAS i Norge. Alt som omsettes er importert, enten i form av kjemisk-tekniske produkter eller som ingrediens i faste bearbeidede produkter, som for eksempel allværsjakker.
Miljømerking og fluorstoffer
Svanemerket og EU Ecolabel stiller strenge krav til bruken av fluor i de relevante produkttypene. Når du velger et miljømerket produkt, er du derfor sikker på å unngå fluorstoffene. Det gjelder for eksempel:
- Matpapir og bakepapir
- Engangsemballasje som plastfolie, papptallerkner og pappemballasje
- Møbler
- Klær og andre tekstiler
- Maling
Fluor i tannkrem
Fluor i tannkrem er ikke skadelig ved vanlig bruk. Tannkrem inneholder uorganiske fluorforbindelser – natriumfluorid – som har positiv effekt på tennene og knoklene våre fordi de gjør tennene motstandsdyktige for karies. Selv om uorganiske fluorforbindelser er skadelige i store mengder, er den mengden som brukes i tannkrem ikke et problem.
Forslag om å forby PFAS
Tirsdag 7. februar legger Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland fram et forslag om å forby PFAS i EU. Det finnes ti tusen stoffer i denne gruppen kjemikalier, så dette lovforslaget er et av de mest omfattende i EUs historie. Norske miljømyndigheter har spilt en sentral rolle i å utvikle lovforslaget. Du finner mer informasjon om dette hos Miljødirektoratet.